Ingredientai:
Dėl tešlos:
- Miltai – 450 g
- grietinė – 150 g
- Kefyras – 150 g
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis.
- Druska – 0,5 šaukštelio. (pagal skonį)
- Sviestas (gatavo pyrago sutepimui) – 15 g
Įdarui:
- Bulvės (nuluptos) – 700 g
- Svogūnai – 200 g
- Jautiena – 600 g
- Malti juodieji pipirai – pagal skonį
- Jautienos sultinys – neprivaloma
Paruošimas:
Sumaišykite grietinę, kefyrą, druską, kepimo miltelius ir dalį miltų.
Palaipsniui suberkite likusius miltus ir minkykite minkštą, elastingą tešlą.
Tešlos nereikia ilgai minkyti, kad tik būtų vienalytis.
Apvyniokite tešlą į plėvelę ir palikite 30 minučių „pailsėti“.
Jautieną ir bulves supjaustykite mažais kubeliais.
Smulkiai supjaustykite svogūną.
Druskos, pipirų ir kruopščiai sumaišykite ingredientus.
Atskirkite nuo tešlos 150-170 g sveriantį gabalėlį – jis pateks ant pyrago dangčio.
Likusią tešlą iškočiokite į apskritimą ir dėkite į riebalais išteptą skardą, tešlos kraštus palikite kaboti per šonus.
Į formą su tešla dėkite įdarą.
100 g tešlos atidėkite į šalį, susukite į nedidelį apskritimą ir dėkite į įdaro vidurį.
Tešlos kraštus suspauskite apskritimu, kad „dangtelis” uždengtų įdarą.
Iš likusios tešlos (išskyrus nedidelį gabalėlį „kamšteliui“) iškočiokite ploną dangtelio skersmens apskritimą. Padarykite įpjovas peiliu arba rašto voleliu.
Uždėkite šį apskritimą ant dangčio viršaus ir suspauskite kraštus, kad prisijungtumėte prie pagrindinės siūlės.
Iš tešlos suformuokite nedidelį „kamštelį“ ir įkiškite jį į 1,5–2 cm skersmens skylutę pyrago centre.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite pyragą 2,5 valandos.
Po 40–50 minučių nuimkite „kamštelį“ ir užpilkite trupučiu sultinio (nebūtina). Tai priklauso nuo bulvių krakmolingumo ir įdaro sultingumo.
Sumažinkite temperatūrą iki 150–160°C ir toliau kepkite, kol iškeps.
Išimkite pyragą iš orkaitės ir aptepkite sviestu.
Uždenkite pergamentu ir rankšluosčiu ir palikite 15–20 minučių.
Patarimas:
- Įdarui galite naudoti avieną arba mišrią faršą.
- Patiekite pyragą karštą; jis puikiai dera su stipria arbata ar šviežiomis žolelėmis.
Gero apetito!