Iš pirmo žvilgsnio šampanas, putojantis vynas ir prosecco atrodo panašūs, tačiau iš tikrųjų tai visiškai skirtingi gėrimai, kurių kiekvienas turi savo unikalias savybes ir gamybos būdus. Straipsnio medžiagoje pasinersime į jų skirtumų ir panašumų pasaulį, taip pat apsvarstysime, kuris iš jų labiausiai tinka prie stalo.
Kuo skiriasi šampanas, putojantis vynas ir prosecco
Šampanas
Šampanas istoriškai buvo siejamas su švente ir prabanga. Šis gėrimas kilęs iš Šampanės regiono rytinėje Prancūzijoje. Jis gaminamas pagal tam tikras taisykles ir atitinka aukštus kokybės standartus. Būtent dėl šių veiksnių jis yra vienas prestižiškiausių ir brangiausių putojančio vyno rūšių.
Šampanas gaminamas iš vynuogių veislių, tokių kaip Chardonnay, Pinot Noir ar Pinot Meunier, auginamų tik šampanėje. Jis patiria dvigubą fermentaciją, pirmiausia statinėse, o paskui buteliuose, todėl jam būdingi burbuliukai ir sudėtingi skoniai.
Šampanas išsiskiria subtiliomis vaisių natomis, tokiomis kaip kriaušių, obuolių ar citrusų, taip pat imbiero, kmynų ir medaus niuansais. Senesnės veislės gali turėti iškeptų natų, suteikiančių dar daugiau gylio ir sudėtingumo.
Prosecco
Prosecco yra itališkas šampano atitikmuo, tačiau turi savo charakterį ir skonį. Šis gėrimas, gaminamas šiaurės rytų Italijoje iš Glera vynuogių veislės, paprastai būna lengvo ir gaivaus stiliaus.
Kaip ir šampanas, „Prosecco“ pirminė fermentacija atliekama statinėse, tačiau tada vynas perkeliamas į dideles nerūdijančio plieno talpyklas antrinei fermentacijai. Šis procesas suteikia gėrimui mažiau burbuliukų ir ryškesnių vaisių natų.
Prosecco dažniausiai būna gaivaus ir ryškaus skonio, kuriame vyrauja vaisių natos be nereikalingų priemaišų. Tai idealus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta lengvesnius ir nepretenzingesnius putojančius vynus.
Putojantis vynas
Kita vertus, putojantis vynas nėra ribojamas geografijos ar vynuogių veislės, todėl jis yra pats įvairiausias iš visų putojančių gėrimų. Šis vynas gali atstovauti įvairiausių stilių ir skonių.
Putojantis vynas gali būti gaminamas beveik bet kuriame pasaulio regione ir iš įvairių vynuogių veislių. Po pirminės fermentacijos statinėse jis taip pat patiria antrinę fermentaciją, dažnai plieninėse talpyklose, suteikiant jam lengvą ir gaivų charakterį.
Putojančio vyno skonis dažnai panašus į Prosecco: lengvas, neįkyrus, su gėlių ir vaisių natomis. Tačiau dėl vynuogių veislių ir naudojamų gamybos metodų įvairovės putojantys vynai pasižymi plačiu skonio profilių asortimentu.
Kokį gėrimą geriausia patiekti?
Pasirinkimas tarp šampano, prosecco ir putojančio vyno labai priklauso nuo skonio pageidavimų ir renginio atmosferos.
- Dėl savo prabangos ir sudėtingumo šampanas idealiai tinka ypatingoms progoms ir iškilmingoms vakarienėms.
- Prosecco puikiai tinka lengviems užkandžiams, pietums atvirame ore ar tiesiog maloniam vakarui su draugais.
- Dėl prieinamumo ir įvairių skonių profilių putojantis vynas gali būti universalus pasirinkimas įvairioms situacijoms – nuo neformalių susibūrimų iki oficialių renginių.